» ZOEK IN LEXICON
Hier kunt u zoeken in onze uitgebreide lexicon.
» WIKI
» 4 - Marktonderzoek

Inhoudsopgave

4.8 - Secundaire en primaire gegevens

Primaire gegevensPrimaire gegevensGegevens die bij marktonderzoek via fieldwork (formeel onderzoek) moeten worden verkregen....

klik voor meer informatie
zijn gegevens die de marktonderzoeker speciaal voor zijn onderzoekOnderzoekTerm die in de praktijk veel wordt gebruikt voor marktonderzoek (is eigenlijk marketing research) en voor technische research (is: Research and Development of R&D)....

klik voor meer informatie
verwerft. Ze zijn niet eerder verzameld en vastgelegd.

Secundaire gegevens zijn gegevens die al eerder zijn verzameld, gegroepeerd en geanalyseerd. Ze kunnen voldoende zijn om de onderzoeksvragen geheel of gedeeltelijk te beantwoorden. Natuurlijk moeten ze dan toegankelijk zijn voor de marktonderzoeker. Dat is bijvoorbeeld niet het geval als een concurrent ze heeft verzameld en niet wil vrijgeven.
Een groot aantal secundaire gegevens is in openbare publicaties en statistieken toegankelijk. Soms alleen tegen betaling. De marktonderzoeker moet natuurlijk beoordelen of deze gegevens voldoende aansluiten bij zijn onderzoeksvraag.

Tip: Kijk eerst of er bruikbare secundaire gegevens zijn die de onderzoeksvraag beantwoorden, dat kan veel tijd, moeite en geld besparen.