Zo krijg je jouw droombaan Deel 1 – De brief en cv

Door Giovanna Jansen, op 14 februari 2020

Deel deze blog via

 

Een leuke baan vinden is niet makkelijk. En misschien heb je hem wel gevonden maar moet je nog aangenomen worden. Of je hebt je droombaan gevonden tussen alle vacatures, maar je weet niet of jouw motivatiebrief en cv wel goed genoeg zijn om die baan ook te krijgen. Misschien heb je al zo vaak gesolliciteerd maar hoor je nooit iets terug? Lange tijd heb ik dat ook gehad. Ik ben zelfs een periode bijna een jaar werkloos geweest. Tot ik het anders aan ging pakken. En dat kan jij ook! Tijd om je brief en cv te restylen. Met onderstaande tips zorg je dat je droombaan binnen handbereik komt.

 

Verzorgd
Om je droombaan te krijgen is het belangrijk om te zorgen dat je brief en cv er goed en verzorgd uitzien. Dit is je binnenkomer. Typ- en spelfouten zijn uit den boze. Lees het nog minstens drie keer goed na en laat het ook door een ander nalezen.

 

Val op
Maak je brief en cv opvallend, zonder dat het schreeuwerig overkomt. Via Google kun je heel makkelijk voorbeelden van goede en mooie sollicitatiebrieven vinden. Nadat ik mijn cv en brief een facelift had gegeven, werd ik sneller uitgenodigd voor een gesprek én kreeg ik complimenten over hoe verzorgd en goed het eruit zag. De eerste punten zijn dan al binnen!

 

Schrijfstijl
Afhankelijk van het bedrijf en de functie waar je op solliciteert, bepaal je hoe formeel je schrijfstijl moet zijn. Welke stijl bij het betreffende bedrijf past, kun je al aan de vacature aflezen en ook van de website. Hebben ze het over ‘jij en jouw’ of spreken ze de sollicitant vanaf het papier al met ‘u’ aan? Maar zelfs bij ‘jij en jouw’ kan het bedrijf toch een zekere formaliteit verwachten. Bij twijfel: beter iets te formeel dan iets te casual. Je zoekt immers een serieuze baan en niet iemand om mee te knikkeren.

 

Copy-paste
Kijk uit met ‘kopiëren-plakken’ als je veel sollicitaties achter elkaar verstuurt. Uiteraard is het prima om je eigen format voor meerdere soortgelijke bedrijven te gebruiken. Je hoeft niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden. Maar let wel heel goed op dat je de gegevens goed aanpast. Solliciteren bij bedrijf Y en in je brief nog hebben staan dat je zo graag bij bedrijf X wilt werken (daar was je vorige brief namelijk aan gericht) zorgt er voor dat je brief meteen in de prullenbak beland. En terecht. Je laat er mee zien dat je niet punctueel bent, je eigen brief niet goed na leest en niet perse bij hen, maar net zo lief bij een ander bedrijf wilt werken.

 

Kort en bondig
Hou je motivatiebrief kort en bondig. Schrijf niet te lange lappen tekst. Verdeel daarnaast de informatie die je geeft over meerdere alinea’s. Zorg dat elke alinea niet langer dan twee, drie regels is.

 

Pas je cv aan je sollicitatie aan
Vroeger moest je een aaneengesloten lijst van werkjaren kunnen laten zien en elk gat in je cv kunnen verklaren.  Eén standaard cv was dus genoeg. Tegenwoordig gaat het bij werkervaring en opleidingen vooral om relevantie. Zet in je cv dus alleen wat relevant is voor de betreffende functie. Of anders wat er dicht bij in de buurt komt. Andere niet relevante banen leiden af en geven je toekomstige baas het gevoel dat je niet echt geïnteresseerd bent in deze baan, maar gewoon maar wat zoekt.

 

Verdiep je in het bedrijf
Bekijk de website aandachtig. Lees de informatie goed door.  Schrijf opkomende vragen op. Die kun je dan tijdens je gesprek stellen. Er wordt namelijk bijna altijd gevraagd of een sollicitant nog vragen heeft. Door die dan ook te stellen laat je zien dat je geïnteresseerd bent en je in het bedrijf en de functie verdiept hebt. Laat in je motivatiebrief merken dat je goed weet waar je op solliciteert.

 

Afsluiter
Sluit je brief af met één tot twee regels waarin je vertelt waarom ze voor jou moeten kiezen. Vertel ze dus waarom jij denkt dat je een heuse aanwinst voor het bedrijf bent.

 

 

 

Groetjes,
Giovanna Jansen

Deze blog verscheen eerder op Over Schrijven Gesproken.

Over Giovanna Jansen:
Als schrijver en redacteur heb ik een gevarieerde baan. Geen dag is hetzelfde. Naast het schrijven van boeken, schrijf ik wekelijks artikelen, blogs, webteksten en social media content voor diverse opdrachtgevers. Daarnaast corrigeer ik met veel plezier manuscripten voor diversen uitgeverijen. Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.overschrijvengesproken.nl

Meer informatie? Kijk op de website van Over Schrijven Gesproken


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren