Generatie Z lijkt krankjorum.

Door Frans van Rooij, op 14 augustus 2023

Deel deze blog via

Voor alle duidelijkheid: ik behoor tot de generatie Babyboomers. Mijn generatie is geboren tussen 1946 en 1964. Bij het beschrijven van onze kenmerken worden woorden gebruikt zoals: flower power, kerkelijke ontzuiling, vrouwenemancipatie, workaholics, statusgevoeligheid, baan voor het leven.  De generatie die nu snel in opkomst is als kopersgroep wordt generatie Z genoemd en is geboren tussen 1995 en 2010. Deze generatie lijkt krankjorum.

Deze generatie heeft het over duurzaamheid én dromen tegelijkertijd over privéjets. Zij geven graag veel uit aan dure merken en vervuilende gadgets, maar zij hebben ook de naam erg klimaatbewust te zijn. Bedrijven begrijpen hun wensen niet meer. Om deze heel jonge consumenten, die geen vermogen hebben maar wel geld, te bereiken, moet je de oude reclamespotjes overboord gooien. Zij verdelen reclamespotjes in twee categorieën: belachelijk of irritant. Tweederde van hen vindt het belangrijk om een winkelwagen te vullen met duurzame producten. Tegelijkertijd zijn veel van hun populairste producten heel schadelijk voor het milieu, zoals wegwerp-e-sigaretten van plastic en Fast Fashion van Shein.

Meer dan de helft van deze jongvolwassenen vindt influencers geloofwaardiger dan klassieke reclamespotjes. Wat voor hen telt, is geloofwaardigheid (?). Deze influencerscultuur heeft een druk gecreëerd om elke dag iets anders aan te trekken. Tweedehands kleding is van een soort vodden veranderd in een premiumproduct. Zij kopen Rolexhorloges, kleren van Yves Saint Laurent of een peperdure haardroger van Dyson. Ook BMW is ongelooflijk populair bij Gen Z, omdat dit merk erin geslaagd is aansluiting te vinden bij de digitale wereld. 

Over elkaar heen buitelende crisis zijn deel van het dagelijkse leven van deze leeftijdsgroep. Zij passen daardoor een 'vlucht naar schoonheid' toe, die doorslaat naar verspilling. Een deel van deze jongeren bouwt daardoor een consumptieveschuldenlast op. 

Deze generatie zit klem tussen twee uitersten: fash fashion en slow vintage, verspilling en duurzaamheid. Tegelijkertijd gaan zij zelf voor de camera zitten en laten zij allerlei producten van Amazon of Chinese webwinkels zien en zeggen wat niemand anders zegt: "Dit heb je helemaal niet nodig".

 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren