Is de huidige politiek met hun aanbodgerichtheid nog wel van deze tijd?

Door Frans van Rooij, op 14 september 2023

Deel deze blog via

De verkiezingen staan weer voor de deur. In de media duikelen diverse politici over elkaar heen. Partijleiders bedienen zich ijverig van allerlei one-liners. Wat heeft dit met democratie te maken?

Democratie is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening. Die wil van het volk vertaalt zich in zuiver geformuleerde wetgeving waarbij handhavers moeten zorgen voor de bewaking van die wet. Steeds meer wordt tegenwoordig de wetgeving (de rechter) gebruikt om de politiek te wijzen op de consequenties van de door hen bepaalde wetten. Steeds meer zien wij dat handhaving van de wetgeing op vele fronten faalt. Democratie is een lastig fenomeen. 

Klinkt nu in de media de wil van het volk door of is het de wil van de verschillende 'volksmenners'? Op de kandidaatlijsten komen onder die volksmenners ook nog eens namen te staan, die als 'aanbevelers' stemmen moeten trekken, waarmee dan die partij op basis van de daarbij behorende 'macht' uiteindelijk een eigen spelletje kunnen gaan spelen. 

Rond de verkiezingen in de VS wordt zo'n dik $10 mrd besteed aan reclame! Politieke partijen gaven in Nederland vorig jaar (2022) al € 4,7 mio uit aan reclame. Dat wordt dit jaar alleen maar meer! En dat alles om met verkiezingsprogramma's aanbodgericht (persoonlijke) macht op te bouwen. 

In ons eigen onderzoek onder visionairs kwamen wij voor het bedrijfsleven tot drie prioriteiten om als onderneming te kunnen overleven:

  1. toon visie: geef antwoorden op de diverse ontwikkelingen in de wereld; maak daarbij keuzes en werk deze verder uit;
  2. wees klantgericht: de klant is steeds mondiger en weet wat men wel en niet wil; biedt oplossingen aan op basis van je visie voor de behoeften van je doelgroep en stem deze continu af;
  3. wees aantrekkelijk voor talenten zodat deze samen met jou als ondernemer meewerken aan het oplossen van de vraagstukken.

Wanneer ik dit nu loslaat op de politiek zie ik partijprogramma's aanbodgericht op ons afkomen met een beperkte visie. Natuurlijk mag ik dan kiezen welke partij het beste bij mij past, maar houden zij zich dan aan de aangedragen uitvoering? Zij moeten met andere partijen onderhandelen en komen dan tot een aanpak. Leg die onderhandelingen als vraagstukken telkens voor aan het volk, waarbij de mening van het volk telt en niet de mening van een ego-tripper met een korte termijnvisie.

Dit fenomeen van het volk laten beslissen, staat al enkele jaren bekend als Crowdocracy, the end of politics (2016).

 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren