Vóór het digitale tijdperk, in de jaren tachtig en negentig, werden in Nederland jaarlijks 200 miljoen kerstkaarten verstuurd. In 2017 waren dat er 85 miljoen. Voor bijna 40% van de Nederlanders is een kerstkaart onmisbaar tijdens de feestdagen.
Een kaart sturen is een kleine moeite en heeft een groot effect op de ontvanger. Dat hebben met name jongeren in coronatijd herontdekt: de kaart maakte echt een comeback. Bij kaarten sturen zeg je Hallmark: een Amerikaans familiebedrijf, dat ook in Nederland uitgroeidde tot marktleider in wenskaarten.
Door de behoefte aan het versterken van relaties bestaat Hallmark nog steeds. De producten en communicatie zijn van deze tijd. Door goed naar consumenten te luisteren en de ontwerpers meer vrijheid te geven, werd het assortiment veel gevarieerder en voor allerlei doelgroepen relevant. Het onlinekanaal vormde een paar procent van de omzet, maar is nu een substantieel deel van het bedrijf.
In de kerstvakantie komt een testpanel van generatie Z'ers langs om na te gaan welke content het beste bij die doelgroep past. Hallmark denkt deze doelgroep te kunnen bereiken door shoptegoed of een QR-code naar een persoonlijke video. Misschien heeft die doelgroep iets heel anders nodig: men gaat het ontdekken.
Verbinding is hun corebusiness. Contact op social media is onpersoonlijk, een kaart maakt honderd keer meer indruk. Toch fijne feestdagen gewenst via dit kanaal.
Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.
Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community
Er zijn nog geen reacties.Meld je aan met LinkedIn om te reageren