Politiek lijkt steeds meer op een slak, die op een slijmerige manier langzaam voortbeweegt.

Door Frans van Rooij, op 20 juni 2023

Deel deze blog via

De belangrijkse functie van de slijmerige huid van een slak zorgt bij het voortbewegen van de slak er voor dat de weg als het ware geplaveid wordt. Bij het verticaal voortbewegen zorgt slijm bij de slak ook voor grip. In de politiek zorgt slijm ook voor een voortbeweging. Het slijm wordt vanuit het lobby circuit aangevoerd. De aansluiting met een soms duistere achterban lijkt voor elke politcus belangrijk te zijn waardoor de snelheid van politieke besluitvorming tergend traag is. 

Zo pleitten techprominenten begin dit jaar voor een tijdelijke rem op 'risicovolle' ontwikkeling in AI. Brussel vreest de ontwikkelingen ook. Met een pakket regels wil Europa AI-ontwikkelingen in goede banen leiden en komt nu met de Wet op kunstmatige intelligentie. Met de opkomst van ChatGPT hield de Europese Commissie bij het wetsvoorstel geen rekening: CHATGPT bestond toen nog niet. 

Een organisatie die techbedrijven met hun neus op maatschappelijke plichten drukt, is Eko. Zij testte het alogortime van TikTok en waarschuwen voor een mentale gezondheidscrisis. Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control hebben drie op de vijf scholieren hardnekkige gevoelens van somberheid, hopeloosheid en sterke negateive gevoelens over het eigen lichaam. Online pesten begint al op de basisschool en grijpt snel om zich heen. Dit gaat gelijk op met de toename van socialemediagebruik onder scholieren. Dergelijke onderzoeken lijken een schreeuw om een verbod op schadelijke algortimes. 

Wachten op de politiek lijkt mij daarbij niet effectief.  Bij het toepassen van kernwaarden kan een bedrijf tonen dat men maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Dan ga je het echte gesprek aan!

 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren