Ondernemerslessen van VanMoof

Door Frans van Rooij, op 20 juli 2023

Deel deze blog via

VanMoof heeft in zijn veertienjarig bestaan over aandacht niet te klagen gehad. De ontwikkelaar en producent van hippe elektrische stadsfietsen voor de welvarende stedeling maakte gebruik van slimme marketing. Met een CANVAS Businessmodel in mijn hand zie ik dat zij echter veel basisfouten hebben gemaakt.

In paragraaf 7.2 wordt het CANVAS Businessmodel in detail beschreven. Ik doorloop de negen velden waarbij ik de onderlinge samenhang op tafel leg.

1. Klantsegment: VanMoof koos een afgebakende doelgroep met hun specifieke vraagstuk (o.a. het terugvinden van gestolen fietsen deden zij met veel bombarie). Zij wilden de jonge stedeling uit de auto krijgen.

2. Propositie: hier koos VanMoof voor het fundamenteel veranderen van de fietsindustrie: zowel het ontwerp als ook de innovatieve snufjes waren onderscheidend. Ook behielden zij de toeleveringsketen in eigen beheer waardoor zij een eigenzinnig product naar eigen ontwerp konden maken. Vergelijk dit met Tesla en Apple.

3. Kanalen (welke wij 'vertalen' naar klantreis): zij sloegen de fietswinkels over waardoor zij zelf regie hielden in het klantcontact. Door hun sterke marketing was dit een mooi onderscheidend vermogen. Door de technische malheur (blijkbaar was de fiets toch niet goed uitontwikkeld en ging de fiets al tijdens de garantieperiode stuk) kwamen er veel reparaties, waarbij beschikbare onderdelen lang op zich lieten wachten. Het laatste deel van de klantreis (aftersales) kwam hierdoor onder druk te staan. 

4. Klantrelaties (inzet van promotiemiddelen): ook hier komt de stevige marketinginsteek goed naar voren. VanMoof kreeg veel aandacht in de media.

5. Verdienmodellen: er rijden na veertien jaar 190.000 VanMoofs rond. In vergelijking met de concurrentie (Batavus en Sparta verkochten in 2021 856.000 fietsen) en zeker gezien hun missie om wereldwijd veel jonge stedelingen uit de auto te halen, is dit een slecht resultaat, waardoor er een financiële druk ontstond: er kwam te weinig geld binnen.

6. Reources: hier kraakt hun model. In alles blijkt dat de afstemming van alle benodigde resources op hun missie ver ondermaats was. 

7. Kernactiviteiten: alles zelf willen doen bleek een niet haalbare kaart te zijn. Men kwam te laat tot dat inzicht.

8. Key partners: door de eigenzinnigheid kwam dit aspect niet goed van de grond. Even heeft Kwik-fit een rol mogen spelen, maar ook die hield geen stand.

9 Kosten: het moge duidelijk zijn. Door de verkeerde invullingen van de linkerkant van het CANAVS Model ontstond er een soort cascade: de domino steentjes vielen om. De kosten rezen de pan uit, men kwam geld te kort en had het geheel niet goed georganiseerd.

Jammer voor alle gebruiikers (hoe moet men verder) en alle kopers die nu een aanbetaling hebben gedaan. De ondernemersles is vooral aandacht besteden aan 'werken aan je onderneming in plaats van werken in je onderneming'. VanMoof ligt op een grote stapel 'mislukkingen'. 

 

 

 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren