Strategische productontwikkeling, een eitje!

Door Edwin Dijk, op 23 mei 2019

Deel deze blog via

Het spreekt voor zich dat goed nadenken over je producten een absolute must is. In mijn vorige blog heb ik het al even gehad over hoe de organische groei van je producten en diensten je ook tegen kunnen werken. In het kort: kies producten die dicht bij je liggen en zorg ervoor dat je niet te ver buiten je specialisme treedt. Déze blog is een vervolg hierop, waarbij we kijken naar een methode om erachter te komen waar de sterke producten en diensten van jouw bedrijf zitten.

Allereerst: zakelijk gezien draait het allemaal om marge, om winst. Dan wordt de vraag heel eenvoudig: op welke producten of diensten draai je de hoogste marge? Case closed. Toch? Niet bepaald.

Marge is niet alles
Als we bij marge stoppen, laten we hele belangrijke factoren achterwege die minstens net zo bepalend zijn voor je succes. Te denken aan (bijvoorbeeld):

  • Is er een investering nodig? (En is daar voldoende geld voor?)
  • Is er een inkooplimiet (is de schaarste van goederen ook aan de inkoopkant aan de orde?)
  • Is er een plafond in de afzetmarkt waar je last van zou hebben?
  • Is er een limiet aan tijd, die bepalend is voor de hoeveelheid die geleverd kan worden?
  • Is het werk leuk om te doen en motiveert het?

Als aan deze basisbehoeften voldaan is, kun je verder gaan kijken. Laatst had ik een interessant gesprek met een klant die een probleem heeft bij het inkopen van vintage apparatuur. Op een bepaald punt bereikten we de logische conclusie dat verhuren in plaats van verkopen voor hem de meest lucratieve oplossing was. Zo kun je in tijden van schaarste de verkoop van bijvoorbeeld apparatuur op een laag pitje zetten en juist de verhuur promoten. Komt er een overschot in de markt, dan kun je beter zo snel mogelijk je voorraad lozen.

Wat we hieruit leren is dat een productstrategie niet iets is wat op moment x bepaald wordt. Integendeel, het is heel goed om periodiek stil te staan bij je productstrategie en te bepalen of deze nog steeds past bij de omstandigheden in de markt én in je bedrijf.

Inside out, outside in?
Een andere belangrijke overweging is het soort ontwikkeling dat je nastreeft. Ontwikkel je producten van binnenuit en ga je er dan de markt mee op? Of kijk je naar behoefte in de markt een speel je daar slim op in?

Het inside out principe is erg populair onder zelfstandig ondernemers, het klein MKB en bijzonder populair bij ondernemingscoaches. Het gaat er dan om dat je kijkt naar je eigen sterke punten en probeert daarmee een meerwaarde te leveren in de markt. (Persoonlijk ben ik hier geen aanhanger van en ben ik meer van de filosofie: de markt bepaalt. En als de markt toch bepaalt kun je die beter als uitgangspunt nemen, voordat je allerlei producten ontwikkelt die niemand koopt.) Hierbij is het persoonlijk plezier meer van belang.

Het outside in principe is juist gericht op problemen oplossen die je constateert in de markt. Natuurlijk is het belangrijk om daarbij gebruik te maken van je sterke kanten als onderneming, maar daar is de filosofie niet primair op gericht. Outside in is wat zakelijker van aard en draait meer om marge. Als met product A een stuk van de taart gepakt kan worden, dan doet men dat.

Onderaan de streep zal de waarheid in het midden liggen, maar als gedachte-experiment kun je beide methoden goed gebruiken om tot waardevolle inzichten te komen.

Paralysis by analysis
We hebben nu een aantal theoretische zaken doorgenomen, die het overpeinzen meer dan waard zijn. Maar zorg dat je geen last krijgt van paralysis by analysis. Nadenken over producten en diensten is belangrijk, maar op een bepaald punt moet je knopen doorhakken en er gewoon mee aan de slag gaan. Probeer in ieder geval niet het wiel opnieuw uit te vinden en gebruik deze blog (en wellicht andere informatiebronnen) eventueel als checklist, om voor jezelf zaken eenvoudig op een rijtje te zetten. Op die manier is stratgische productontwikkeling een eitje!

Over Edwin Dijk:
Edwin is directeur bij TimeTick Business Software en heeft zowel een sterke technische achtergrond als marketingachtergrond. Zijn interesse gaat uit naar het efficiƫnt inrichten van alle aspecten van een onderneming. Natuurlijk door software te gebruiken, maar ook door kritisch naar bedrijfsprocessen te kijken en deze stap voor stap te verbeteren.

Meer informatie? Kijk op de website van TimeTick Business Software


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren