Accountants frauderen wereldwijd bij (eigen) examens.

Door Frans van Rooij, op 25 oktober 2023

Deel deze blog via

Examenfraude blijkt de afgelopen jaren op grote schaal voor te komen bij accountants in India, Engeland, Colombia, Canada en de Verenigde Staten. Na een klokkenluidersmelding bij KPMG in Nederland in 2022, vroeg toezichthouder AFM alle grote accountantskantoren in Nederland na te gaan of dat bij hen ook gebeurt. De eindresultaten van dat onderzoek verwacht de AFM in december. Bij KPMG zijn tot nu toe vijfhonderd gevallen van examenfraude ontdekt eb vielen er al ontslagen. Bij Deloitte stapte een bestuurder op. 

Ook bij de zware toets van de eigen beroepsorganisatie NBA wordt gefraudeerd. Deze kennistoets bestaat uit veertig meerkeuzevragen, waarbij altijd wel twee van de vier antwoorden plausibel zijn. En de vragen zijn vaak voor verschillende interpretaties vatbaar. Veelal wisselt men de antwoorden met elkaar uit of maakt men samen deze toetsen. Accountants zijn vaak druk, de toetsen zijn een belasting waaraan velen liever niet te veel tijd kwijt zijn.

In ons eigen trainingsinstituut begeleiden wij ambitieuse mensen. Bij een theoretische module vertalen de deelnemers de aangereikte leerstof in het opstellen van een plan voor de eigen werkorganisatie. Zo'n plan wordt door onze deskundigen beoordeeld volgens een beoordelingsformat. Maar zo'n plan dient de deelnemer ook te presenteren in de eigen organisatie waarbij dan meestal de directie zich mag uitspreken over de kwaliteit en toepasbaarheid van het plan. Deze beide beoordelingen leiden dan tot een eindcijfer. Bij een vaardigheidsmodule moet de deelnemer met een bewijs komen, dat ook nu de aangereikte en geoefende vaardigheden een toepassing krijgen in de eigen praktijk. Uiteraard kosten deze vertaalslagen naar de eigen praktijk veel tijd. Die tijd vertaalt zich terug in verbetertrajecten. 

De frauderingen van de accountants past naar mijn mening bij de cultuur van hun branche: veel praten als professionals maar weinig daden. En maar roepen dat 'men de ondernemer ontzorgt'.

'Walk the talk'  wordt vanuit de accountancy een lastig verhaal. Mooi dat de wetgeving voor de accountantscontrole voor MKB is versoepeld. 

 

 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren