Slim samenwerken levert succes op.

Door Frans van Rooij, op 29 april 2022

Deel deze blog via

Het Chinese kledingbedrijf Shein praat met nieuwe investeerders over een financieringsronde. De basis van Sheins succes is dat het een snellere en slimmere productiemethode heeft dan de rest van de mode-industrie. Het kan binnen een week een product ontwerpen, produceren en online te koop zetten, en dat doet het met duizenden producten per dag, zonder zelf ook over maar één fabriek of winkel te beschikken.

De onderneming werkt samen met een groep fabrikanten die hun productie aanpassen op basis van informatie over wat wel en niet verkoopt. Zo kan Shein maximaal inspringen op trends in koopgedrag en hoeft het weinig producten in voorraad te houden. Ook onderscheidt het bedrijf zich door het gebruik van digitale kanalen. Shein bereikt veel van zijn klanten via TikTok, waar influencers hun nieuwe aanwinsten delen met volgers. Die worden vervolgens naar de app of website geleid, waar ze verleid worden met hippe producten en kortingen op toch al lage prijzen. 

Voor veel klanten blijkt het prijsvoordeel op te wegen tegen de matige kwaliteit en de geheimzinnige bedrijfsvoering. De vraag is alleen wel hoelang het bedrijf kan volharden in die geheimzinnigheid en wat er nog naar buiten komt.

Andere retailers, zoals H&M, moesten al door het stof wegen schandalen over arbeidsomstandigheden.

Het verhaal van Shein kan een herhaling zijn van wat vooral Japanse bedrijven vijftig jaar geleden al deden: slimmer produceren met een netwerk van vertrouwde leveranciers. 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren