1 - Wat is Marketing?
2 - Consumentengedrag
3 - Marketingomgeving
4 - Marktonderzoek
5 - Marktsegmentatie
6 - De strategische ondernemingsplanning
7 - De marketingplanning
8 - De marketingorganisatie
9 - Product en assortiment
10 - Merkenbeleid
11 - Productontwikkeling en de productlevenscyclus
12 - Groothandels- en detailhandelsmarketing
13 - Handelsbedrijven
14 - Fysieke distributie
15 - Distributiebeleid
16 - Strategische prijsbeslissingen
17 - Tactische prijsbeslissingen
18 - Promotie
19 - Reclame
20 - Persoonlijke verkoop
21 - Sales promotion, public relations en sponsoring
22 - Direct marketing
23 - Businessmarketing
24 - Dienstenmarketing
25 - Not for profit marketing
26 - Citymarketing
27 - Digitale Marketing
28 - Guerrilla Marketing


Wat vind jij?

Focus is voor elke onderneming belangrijk.


Wij passen Product Leadership toe.Wij passen Operational Excellence toe.Wij passen Customer Intimacy toe.Wij hebben geen scherpe focus.

27 - Digitale Marketing

27.2 - NFT's

De markt voor NFT's - het staat voor non-fungible tokens - exploreerde in 2021 naar een omzet van $ 18 mrd. Non-fungible betekent niet verwisselbaar, een token is een reeks van cijfers of karakters die geheim is en soms ook uniek. Het principe lijkt op dat van een foto die wordt verkocht in beperkte oplage. Een NFT is een digitaal werkstuk - muziekstuk, kunstwerk, filmfragment - voorzien van een certificaat van echtheid. Zoals de gelimiteerde foto genummerd is, staat een NFT op een blockchain, een soort onlinegrootboek. Hoe schaarser zo'n NFT, hoe gewilder. 

Snoop Dogg, dj Don Diablo, Mick Jagger, The Weeknd, Dolly Parton, Kings of Leon: allemaal zagen ze al brood in NFT's. Voor de handel zijn al veel marktplaatsen beschikbaar en ook streamingsdienst Spotify lijkt zich op de verkoop van NFT's (ook wel 'drops' genoemd) te willen richten. Platenmaatschappij Universal Music heeft al een virtuele band klaarstaan om NFT's ook het metaversum, het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes, te veroveren. Hypes en eendagsviegen: de muziekindustrie is ervan doordrenkt. 

De Amerikaanse band Kings of Leon opende velen de ogen door in maart 2021 als eerste een album als NFT te verkopen. Gedurende twee weken konden fans er een aanschaffen voor $50 per stuk, met extra's zoals een andere vormgeving en een veiling van enkele concertkaarten met plaatsen op de eerste rij. Het leverde de band $2 miljoen op. Dat is ook de route: het moet meer zijn dan enkel muziek. De invulling van de marketingmix (product, prijs, plaats, promotie) is hier een aparte uitdaging.

 Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren