1 - Wat is Marketing?
2 - Consumentengedrag
3 - Marketingomgeving
4 - Marktonderzoek
5 - Marktsegmentatie
6 - De strategische ondernemingsplanning
7 - De marketingplanning
8 - De marketingorganisatie
9 - Product en assortiment
10 - Merkenbeleid
11 - Productontwikkeling en de productlevenscyclus
12 - Groothandels- en detailhandelsmarketing
13 - Handelsbedrijven
14 - Fysieke distributie
15 - Distributiebeleid
16 - Strategische prijsbeslissingen
17 - Tactische prijsbeslissingen
18 - Promotie
19 - Reclame
20 - Persoonlijke verkoop
21 - Sales promotion, public relations en sponsoring
22 - Direct marketing
23 - Businessmarketing
24 - Dienstenmarketing
25 - Not for profit marketing
26 - Citymarketing
27 - Digitale Marketing
28 - Guerrilla Marketing


Wat vind jij?

Focus is voor elke onderneming belangrijk.


Wij passen Product Leadership toe.Wij passen Operational Excellence toe.Wij passen Customer Intimacy toe.Wij hebben geen scherpe focus.

22 - Direct marketing

22.4 - Gebruiksniveaus en gebruikers van direct marketing

 
DM wordt door vele bedrijven in vele bedrijfstakken gehanteerd. Daarbij treden meerdere gebruiksvormen op. Zo onderscheidt J.M.C. Schijns in het Tijdschrift voor Marketing de volgende gebruiksniveaus:

  • DM op ondernemingsniveau (of: strategische DM). Dit is de meest verstrekkende keuze voor DM. Voorbeelden: Wehkamp, Centraal Beheer, Tupperware, Postbank, boeken- en platenclubs, Dell, bol.com.
  • DM als marketingstrategie voor bepaalde product/marktcombinaties (tactische DM). Voor het ene product of de ene doelgroep past men traditionele marketing toe, voor een andere doelgroep of ander product DM. Voorbeeld: veel trainingsinstituten bieden Nima-A cursussen aan via DM, en daarnaast marketingcursussen op maat voor het bedrijfsleven met tussenkomst van persoonlijke verkoop.
  • DM op het niveau van het marketinginstrument (tactische en operationele DM). Men is een traditionele marketeer, maar men kiest bijvoorbeeld voor de DM-aanpak bij het instrument distributie (directe distributie) of – al of niet tijdelijk – bij het instrument communicatie (internetsite, direct mail, telefoon, acties). De klantenkaart valt eveneens onder deze categorie.
Het iconische Tupperware, ooit een symbool voor de emancipatie van de Amerikaanse huisvrouw, gaat in het tweede kwartaal van 2023 richting een mogelijk faillissement. Deskundigen zeggen dat het bedrijf met zijn producten is ingehaald door de concurrentie. Het vasthouden vaan de oude verkoopmanier, de Tupperwareparty, helpt ook niet mee. Deze party's groeiden in de jaren vijfitg en zestig van de vorige eeuw uit tot populaire bijeenkomsten, waar de organiserende huisvrouwen zich plotsklaps konden onderscheiden als zelfstandige ondernemers. Ze demonstreerden thuis de nieuwste Tupperwareproducten aan de hand van kooklessen en spelletjes. Ongeveer drie miljoen verkopers brengen in ruim zeventig landen de producten aan de man. Al zien de Tupperwareparty's er iets anders uit dan vroeger - sommige zijn online en uit Facebookgroepen blijkt dat ook mannen onderling bijeenkomsten organiseren - het concpet is grosso modo nog altijd hetzelfde. 

 

Meer weten over dit onderwerp? Zie:Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren