1 - Wat is Marketing?
2 - Consumentengedrag
3 - Marketingomgeving
4 - Marktonderzoek
5 - Marktsegmentatie
6 - De strategische ondernemingsplanning
7 - De marketingplanning
8 - De marketingorganisatie
9 - Product en assortiment
10 - Merkenbeleid
11 - Productontwikkeling en de productlevenscyclus
12 - Groothandels- en detailhandelsmarketing
13 - Handelsbedrijven
14 - Fysieke distributie
15 - Distributiebeleid
16 - Strategische prijsbeslissingen
17 - Tactische prijsbeslissingen
18 - Promotie
19 - Reclame
20 - Persoonlijke verkoop
21 - Sales promotion, public relations en sponsoring
22 - Direct marketing
23 - Businessmarketing
24 - Dienstenmarketing
25 - Not for profit marketing
26 - Citymarketing
27 - Digitale Marketing
28 - Guerrilla Marketing


Wat vind jij?

Focus is voor elke onderneming belangrijk.


Wij passen Product Leadership toe.Wij passen Operational Excellence toe.Wij passen Customer Intimacy toe.Wij hebben geen scherpe focus.

27 - Digitale Marketing

27.4 - Plaats en de digitale omgeving

De vraag welk distributiekanaal je in welke situatie moet kiezen, is één van de grote dilemma's waar moderne marketingprofessionals een oplossing voor moeten vinden. Het doel van een distributiekanaal is om de juiste hoeveelheden van het juiste product of de juiste dienst op de juiste plaats en op het juiste moment beschikbaar te maken. In de digitale context is het beter om te spreken van distributiemedia dan van distributiekanalen. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is interactiviteit. In de digitale omgeving voegen veel intermediairs (kanalen) waarde toe (bijvoorbeeld one-stop-shopping-ervaring bij Bol.com) en zorgen voor de transacties (bijvoorbeeld intermediair Mollie die digitale betalingen faciliteert en voor de distributie. Intermediairs vergemakkelijken ook het zoekproces voor zowel producten als consumenten door het structureren van de informatie die essentieel is voor beide partijen. 

Zo verovert het Chinese Temu het web met lage prijzen en stevige marketing. Deze webwinkel probeert zoveel mogelijk de tussenhandel te mijden en rechtstreeks met de producenten te onderhandelen. Fabrikanten hoeven niet langer producten over verschillende handelaren te verdelen. Ook de transportbedrijven onderhouden enkel contact met Temu. Temu zet de fabrikanten wel enorm onder druk om zo goedkoop mogelijk te produceren. De prijs moet bijvoorbeeld 20% lager zijn dan die van een concurrerend platform. Dat fabrikanten toch in zee gaan met deze gigant, komt door de relatief grote overcapaciteit in de productie. 

De volgende digitale effecten zijn het meest relevant ten aanzien van de P van plaats:

  • Afstand doet er niet toe: afstand is voor digitale communicatie niet van belang en voor distributie geldt dat veel producten vrijwel zonder extreme meerkosten naar verre vreemde landen kunnen worden gestuurd;
  • Tijd is homogeen: na vijven gaat de deur niet op slot; de computer slaapt nooit;
  • Locatie is irrelevant: als de internetverbinding functioneert, kun je digitaal bestellen.

Een digitale kanaalstrategie kan er wel voor zorgen dat relaties tussen leverancier, producent of dienstverlener en haar intermediairs onder druk komt te staan door een eennvoudige manier van directe leveringen aan de eindgebruikers. 

 

 

E-fulfilment

Het realiseren van e-fulfilment, oftewel het leveren van fysieke producten aan de eindconsument, is volgens velen één van de duurste, meest ingrijpende en meest bedrijfskritische uitdagingen waar digitale retailers mee te maken krijgen. Bij een fulfilment proces heb je een informatiestroom: denk aan orderbevestigingen, aflevernotities, digitale facturen. Je hebt ook een financiële stroom oftewel de betaalstroom. En je hebt een stroom van goederen of diensten waarbij het niet alleen gaat over het leveren hiervan maar ook over de enorme hoeveelheid retourzendingen.  Dit laatste is een logisitek proces op zich: instructies geven, retourformulieren, retourlabels, terugbetalen van de aanschafprijs, inspecteren en sorteren, herverpakken. 

 

Dropshipping

Dropshipping wint snel aan populariteit. Dropshipping is een situatie waarbij een digitale retailer bestellingen van klanten aanneemt, vervolgens de orderinformatie via internet doorstuurt naar een leverancier via speciale software en de leverancier de order verwerkt: verpakken en verzenden naar de klant. 

 

Onlineplatforms

Er komen steeds meer digitale platforms bij. Naast Amazon, Wehkamp, Zalanda, Bol.com zijn Chinese platforms steeds meer in trek zoals Temu. Via dit bedrijf kunnen fabrikanten hun producten rechtstreeks aan consumenten verkopen. De prijzen zijn laag doordat het bedrijf tussenschakels wegknipt. Temu startte in september 2022 in de Verenigde Staten en had eind 2023 een marktaandeel van 17%. In Nederland stopt begin 2024 C&A met het verkopen van kleding via onlineplatforms. Het modeconcern vindt dat de samenwerkingen te weinig opleveren. C&A hoopte met de verkoop via de platforms nieuwe klanten te bereiken, om die vervolgens naar haar eigen winkels en webshops te lokken. Behalve tegenvallende resultaten speelde de lagere marges op de verkopen via platforms ook een belangrijke rol. 



Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren